Премини към основното съдържание

Природоматематическа гимназия "Проф. Емануил Иванов"

Име на фирма: 
Природоматематическа гимназия "Проф. Емануил Иванов"

ПМГ "Проф. Емануил Иванов" е гимназия в Кюстендил. Училището започва историята си през 1973 год., когато Физико-математическите паралелки от Политехническата гимназия "Димитър Каляшки" са отделени в самостоятелно училище - Окръжна математическа гимназия "Димитър Каляшки" с прием от VІІІ клас - 3 паралелки и от V клас - 2 паралелки. Това е първата и дълго време единствената математическа гимназия в България с прогимназиални паралелки.
Заповед № РД-14-4/ 12.ІV.1985 год. на Министър - проф. Александър Фол преобразува ОМГ в Природоматематическа гимназия (ПМГ) с възможност за обучение в профили "математика", "физика", "химия" и "биология". ПМГ става профилирана гимназия с възможност да развива и обогатява научните си профили. Получава и нова сграда, която трябва да се разширява и адаптира към специализирания образователен процес.
През пролетта на 1992 година с Решение на Общински съвет - Кюстендил се преименува в ПМГ "Проф. Емануил Иванов" – на иметото на първият български професор по математика след Освобождението на България, с което е известна и днес.
През 2008 год. училището печели проект “Ние сме общност ПМГ” за осигуряване на елементи на ученическа униформа.
Днес в училището се обучават около 600 ученика, разделени в 23 паралелки. 6 от тях за прогимназиалния период на обучение - от пети до седми клас. Приемът след 7 клас става в три различни профила:
- матаматика и информатика;
- математика и информационни технологии;
-биология.
Учениците на училището учат на двусменен режим в 17 класни стаи и 15 специализирани кабинета, 6 от които - компютърни. Спорът се развива в 2 физкултурни салони, на 2 спортни площадки, както и в реновирания през 2011 год. плувен басейн. Училището разполага и с библиотека, а материали, свързани с историята му са изложени в училищния музей, намиращ се на първия етаж на учебната сграда.
Директор е Ани Кюркчиева, а екипът й се състои от още 48 педагози. Всекидневно те, заедно със своите ученици, доказват девиза на училището - "Тук се учи". За това свидетелстват многобройните призови места в регионални, национални и международни състезания, които училището печели.

ул. "Проф. Георги Паспалев" № 11, Кюстендил 2500

Местоположение

Bulgaria
42° 16' 20.6796" N, 22° 40' 28.9884" E
Javascript is required to view this map.

БЕЗПЛАТНО включване в Бизнес каталога на Кюстендил се обадете на 0888-563-496 или стъпи ТУК!

Вижте телефон, емайл или интернет сайт след вход или регистрация!