Премини към основното съдържание

Защо ми е нужна застраховката автокаско?

В последно време все повече хора са принудени внимателно да обмислят и планират разходите, като си позволяват само неща за които са сигурни, че получават качество или имат нужда от тях.

Така за повечето хора се появява въпроса „Нужна ли ми е застраховка автокаско?“ Това наистина е много актуално, особено за онези които рядко предявяват претенции. Въпросите, които вероятно си задават са, “ако аз не съм този, който причинява пътно-транспортни произшествия, защо ми е автокаско? Застраховката Гражданска отговорност не е ли достатъчна?”

В тази публикация искаме да ви покажем ползите, които ви дава застраховката автокаско. И за да бъдем точни до край, днес ще ви покажем предимствата, а съвсем скоро ще ви запознаем и с това, което не покрива застраховката Автокаско. Защото за нас, преди всичко е важно да сте информирани възможно най-добре.

1. Вината няма никакво значение, при застраховката автокаско. Ние все пак сме хора, и като такива често грешим. Никой не е застрахован от грешки, дори и най-предпазливите, отговорни и внимателни шофьори. Изплащането на обезщетението по застраховка Авотокаско по никакъв начин не зависи от вината. Това, което е важно е събитието да е покрито по полицата риск. Като разбира се направим изричната уговорка, че водачът не трябва да е употребил алкохол, а също и да е в друго грубо нарушение на закона.

Задължителната застраховка Гражданска отговорност компенсира щетите по автомобила ви, само при случаите, когато не сте вие виновен за настъпилото произшествие, а също така и разполагате със следните документи – протокол от КАТ или двустранен протокол. Ако обаче, виновното лице избяга, или пък се уеднакви вината на двамата водачи, застраховката няма да покрие щетите по автомобила ви.

Застраховката Автокаското включва и дребните щети, докато колата ви е на паркинг. Такива моменти винаги са неприятни, защото крадат от личното ви време в описване на щети, както и ремонт на автомобила, но съгласете се, че все пак, когато получите финансова компенсация нещата стават малко по лесни за приемане.

2. Застраховката автоскаско покрива редица допълнителни рискове, като природни бедствия, пожари, умишлени палежи, както и вандализъм. През последните няколко години станахме свидетели на цял куп умишлени палежи. София, а и други градове буквално бяха шокирани преди време от поредицата среднощни палежи, при която изгоряха десетки автомобили. Сами знаете, че щетите при пожар са 100 процентови и е напълно невъзможно, възстановяването на автомобила. За съжаление също не малко автомобили пострадаха, вследствие на градушки, ураганни ветрове и наводнения. На свой ред Застрахователите направиха всички плащания за счупените стъкла на автомобилите, огледалата и подбитите ламарини. Единствено този вид застраховка компенсира всички тези щети.
Ето защо е важно да имате Застраховката Автокаско.